Топлофикация  София продава 100% от произведената електроенергия напълно прозрачно на

...
Топлофикация  София продава 100% от произведената електроенергия напълно прозрачно на
Коментари Харесай

Топлофикация твърди, че продава електроенергия прозрачно и без злоупотреби

„ Топлофикация  София ” продава 100% от създадената електрическа енергия изцяло транспарантно на Българска самостоятелна енергийна борса. Това се споделя в публична позиция на сдружението, изпратена в отговор  сигнала на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) против столичното парно, изпратен до основния прокурор на републиката. 

„ Възразяваме против публикуваните в медийното пространство изцяло погрешни внушения за непрозрачна договорка, осъществена от „ Топлофикация – София “ на 16.07.2020 година Тогава сдружението продаде 110 450 МВтч. електрическа енергия със период на доставка октомври, ноември и декември 2020 година в сегмент „ Двустранни контракти “ на Българска самостоятелна енергийна борса (БНЕБ). 

„ Топлофикация София употребява всичките три сегмента за търговия „ Двустранни контракти “, „ Ден напред “ и „ В рамките на деня “. Целта е посредством диверсификация да се реализира допустимо най-висока продажна цена. Постигнатата от Топлофикация София цена в сегмент “Двустранни контракти ” е в размер на 78,10 лева./МВтч. Това е доста по-висока цена от тази, на която се търгува електрическата енергия сега. Актуалните цени на електрическата сила на БНЕБ за интервала 01 – 15 юли демонстрират междинна продажна цена е 69.74 лв.. В края на годината упованията на специалистите са за цени на електрическата енергия близки или по-ниски от тези, на които се търгува сега. На база на информация, популяризирана от СЗО, както и от локалните здравни органи, може с огромна възможност да се чака повтаряне на наложените строги епидемиологични ограничения. Очаква се това да докара до нов спад на цените на електрическата енергия през есента “, пишат още от сдружението.

С продажбата през другите сегменти на БНЕБ „ Топлофикация София “ подсигурява постоянен паричен поток към сдружението и по този метод обезпечава предвидимост на бъдещите вземания от търговията с електрическа енергия за кредитиращите и финансово институции, с които работи.

Предвид посочените условия „ Топлофикация София “ ЕАД не е нарушила разпоредбите за работа на БНЕБ и по никакъв метод не може да бъде упрекната в непазарно държание или в подписване на порочни покупко-продажби. Ако се смята, че има недостатък в регламента за действие на някой от борсовите сегменти, премахването му не е в пълномощията на сдружението ”, приключват от „ Топлофикация София “ позицията си.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР